RTS
Pratite nas na r b x
ASD
Ana Došen

Poštovanje, moje ime je Ana Došen, profesionalni baletski igrač, pedagog i osnivač Baletske Škole ASD u Srbiji.

Po završetku Nacionalne Baletske škole Lujo Davičo, pridružila sam se Narodnom Pozorištu u Beogradu i nastupala u mnogim baletksim predstavama kao što su Žizela, Don Kihot i Labudovo Jezero.
Ubrzo sam postala aktivni član Udruženja Baletskih Umetnika Srbije sve do danas. Moja karijera se razvijala u dva pravca, igračkom i pedagoškom. Svoju profesionalnu karijeru nastavila sam kao slobodni baletski igrač u različitim pozorištima, pre svega, Pozorište na Terazijama i KPGT.

Nakon 13 godina pedagoškog rada sa decom u nastavi baleta, svoje profesionalo usavršavanje nastavila sam u Londonu na Royal Academy of Dance, gde sam 2011. godine završila program za zvaničnong i registrovanog predavača te ustanove. Time je centar za edukaciju baletskih igrača ASD stekao pravo da po prvi put u Srbiji omogući deci da se obrazuju po programu Royal Academy of Dance kao i da pruži priliku svojim studentima da polažu isptite pred komisijom iz Velike Britanije i dobiju u potpunosti akreditovane kvalifikacije od najvećeg baletskog ispitnog odbora na svetu.

Priznanje od strane RAD-a da prenesem njihov program u Srbiji, omogućava budućim studentima i baletskim igračima iz naše zemlje edukaciju po istim principima kao u Velikoj Britaniji, ili bilo kojoj od zemalja gde je RAD prisutan. Ovo je prvi put da je insitucija kao RAD prisutna u Srbiji i omogućava polaganje ispita baletskih igračima centra ASD pod svojim pokroviteljstvom.

Kao profesionalno telo RAD inspiriše svoje predavače i studente da iskažu umetničke novine i ostvare dugotrajne doprinose za igru i igračko obrazovanje kroz ceo svet. Putem obrazovanja i obučavanja baletskih pedagoga i studenata RAD promoviše i unapređuje znanje, razumevanje i praksu igre, pružajuci ispite koji nagrađuju njihova dostignuća. To je put da se očuvaju bogate umetničke i obrazovne vrednosti igre za buduće generacije.


"Od samog početka pa sve do dana kada je trebala da završi srednju baletku školu, Ana je pokazivala veliki talenat, težak rad i visoku odgovornost."

"Kao dugogodišnji član Narodnog Pozorišta, Ana Došen je pokazala izuzetan perfekcionizam u radu, kao i veliku upornost u ostvarenju svih zadataka koji su se nalazili pred njom."

"Kao vrlo pristupačna i komunikativna osoba sa puno strpljenja, Ana Došen ima veliki potencijal u odnosu sa ljudima što je pokazala u dosadašnjem radu sa svojim kolegama."


Zašto se pridružiti nama?

Program namenjen svim uzrastima i nivoima

Naša nastava se zasniva na svetski priznatom nastavnom programu Royal Acedemy of Dance koji obuhvata sve uzraste i nivoe neophodne za pohađanje baleta. Cilj nastave je da deca nauče osnovne elemente klasičnog baleta, razviju fizičku snagu i pravilno držanje tela kroz aktivnosti zabavnog karaktera. Pravilno držanje tela stimuliše povećanu fleksibilnost, tonove mišića i jačanje telesnih sistema. U isto vreme, program nudi i opširnije studije koje pripremju studente za karijeru profesionalnih baletskih igrača.

Zabavno okruženje

Kroz različite zabavne vežbe i sekvence pokreta koreografisane za muziku, deca razvijaju osećaj za ritam odlikovan elegantnošću i preciznošću pokreta. Deca grade svoje samopouzdanje dok vežbaju u zabavnom okruženju i odgovarajućim grupama.

Stručno ocenjivanje i ispitivanje

Naša škola nudi međunarodno priznat portfolio ispita i ocenjivanja kroz ispitni odbor Royal Academy of Dance. Deca koje se aktivno pripremaju za ispite priključuju se dodatnoj nastavi koja se fokusira na ispitni program bilo za bazični ili stručni ispit. Deca mogu početi sa predškolskim ispitnim programom, koji kasnije prelazi u pred-osnovni i osnovni nivo a onda u osam ispitnih razreda ili šest stručno ispitnih razreda.

Godišnji školski koncert

Škola organizuje godišnji koncert baleta u pozorištu, gde deca mogu da pokažu svoja baletska znanja i dostignuća kroz scenski nastup. Koristeći pravu pozorišnu scenu, kostime i koreografije, deci se omogućava da izgrade ljubav prema pozorištu u prisustvu publike, porodice i prijatelja.

Cilj nastave

 • razvijanje fizičke snage i postavke tela

 • odnos prema muzici

 • znanje klasičnog baleta

 • svest o korišćenju prostora

 • ritmička svest

 • preciznost i kontrola pokreta

 • koordinacija pokreta

 • izgradnja i povećanje samopouzdanja

 • rad u grupi

 • reagovanje na publiku

 • naklonost ka sceni i scenskom nastupu

 • priznanje od najvećeg svetskog baletskog ispitnog odbora